Vissen

Koikarper:

Ze weten niet precies de geschiedenis van de Koi. Maar er wordt aangenomen dat hij in de 19e eeuw werd gekweekt in Japan. In 1914 werd hij voor het eerst buiten Japan bekent. In kleinere vijvers wordt de Koi vaak niet groter dan 50 centimeter, maar in grotere vijvers worden ze vaak wel groter. Ze kunnen wel tussen de 18 tot 40 jaar oud worden. De Koi komt niet voor in het wild. Het zij actieve vissen, ze zijn de hele dag op zoek naar voedsel.

Thema, ziektes:

Koi kunnen last hebben van allerlei parasieten, bacteriële infecties en schimmelwoekeringen. Parasieten komen vooral in het begin van de lente voor, als de watertemperatuur weer hoger wordt. Schimmelwoekeringen kunnen voorkomen na verwonding, door stress of door een slechte waterconditie. Schimmel bij een vis ziet er uit als een gezwel dat lijkt op watten, dit kan voorkomen op de huid, de vinnen of de kieuwen.

Bacteriële infecties kunnen de huid, vinnen, staart of kieuwen van uw koi wegvreten. Een voorbeeld daarvan is de gatenziekte. Dit wordt veroorzaakt door een bacterie. Bij deze ziekte ontstaan er zweren tot diep in het spierweefsel van de vis, met een rode en witte rand. Therapie hangt af van een antibioticumtest, door een laboratorium uit te voeren.


Platy:

De platy is een vrij makkelijk te houden vis, en kan goed samen met andere vissen. Ze bestaan in verschillende kleuren en aftekeningen. De vis komt oorspronkelijk uit Mexico, Guatemala en Honduras. Ze zijn er in verschillende kleuren maar de bekenste is toch wel egaal oranje en roodtinten. De vrouwtjes worden 6 cm lang en de mannetjes blijven iets kleiner. Ze worden maximaal 3 tot 4 jaar oud. De platy behoort tot de levendbarende tandkarpers. Van nature komen platy’s voor in rustig zoet water met veel beschroeiig. Ze eten wormen, kreeftjes, insecten en planten zoals algen. Platy’s zijn vreedzaam en leven in groepen.

Thema, Ziekte:

Witte stip kan bij elke aquarium- en vijvervis voorkomen. De vissen krijgen hierbij kleine witte stipjes op het hele lichaam. De ziekte wordt veroorzaakt door een parasiet. Het is ook een besmettelijke ziekte. Het kan komen door nieuwe vissen en/of planten. Tegen deze ziekte is er een kuurtje te verkrijgen


 Roodkopzalm:

De vis is te herkennen aan zijn felle rode kop en de zwart wit gestreepte staart.
Ze zijn geschikt voor de iets meer ervaren aquariumhouder.
De vis behoort tot de karperzalmen. Ze zijn afkomstig uit Brazilië en Colombia. Roodkopzalmen worden maximaal 5 centimeter. In gevangenschap wordt deze
vis ongeveer 3 tot 5 jaar oud worden. Ze leven in het wild ook in groepen.
En leven in warm en schemerig zoet water. Ze leven in water met veel bladafval
en heel weinig mineralen, daardoor zacht water is.
Bijzonderheid: Hij is gevoelig voor watervervuiling. Zodra er teveel nitriet of
ammonium in het water zit, krijgen deze vissen een bleke kop. Dit is te
voorkomen door het water regelmatig te verversen.  Ook bij stress kunnen ze
kleur verliezen.

Thema, Ziekte:

Bij Koraalziekte heeft de vis een gelige laagje op zijn huid, gaat het schilferen en gaat de vis langs stenen schuren en snellere kieuwbewegingen maken. De ziekte wordt veroorzaakt door een parasiet. De ziekte wordt veroorzaakt door nieuwen vissen in het aquarium. De parasieten gaan op de huid en in de kieuwen zitten. Het kan worden genezen door een breedspectrum antiparasieten middel.


Sluierstaart:

De sluierstaart kan in elke kleur en bouw voorkomen. Het zijn rustige vissen die ook met andere rustige vissen gehouden moet worden. De sluierstaart is een variant van een gewone goudvis, het is een zoetwatervis die bij de familie van de karperachtige hoort. Ze komen in de natuur niet voor.  De vis wordt ongeveer 15 tot 25 centimeter lang, hierbij moet hij wel genoeg ruimte hebben om te groeien. Met een goede verzorging worden ze wel 20 jaar of ouder. Sluierstaarten kunnen door hun bouw niet zo snel zwemmen.

Thema, Ziekte:

Bij de sluierstaartgoudvis komen erfelijke ziektes voor. Als je bijvoorbeeld de blaasoog sluierstaart hebt komt het vaak voor dat de ogen kwetsbaar zijn en snel beschadigen. Ook hebben sluierstaarten snel last van teveel lucht in hun zwemblaas. Dit wordt veroorzaakt door luchthappen tijdens het eten van drijvend voedsel. Door de lucht in de zwemblaas raken de vissen uit evenwicht en gaan ze op kop zwemmen.


Goudvis:

De goudvis is waarschijnlijk de bekendste vis. Het is dan ook een sterke vis, die zowel in een aquarium als in een vijver goed doen, het water hoeft ook niets verwarmd te zijn. De goudvis behoort ook tot de karperachtige, het is een zoetwatervis. De vis is afkomstig uit China. In de natuur komt deze vis niet voor.
Het standaard van deze vis is goudgeel tot oranjerood. Gemiddeld word deze vis 20 centimeter lang. Als de goudvis voldoende ruimte heeft om groeien kan hij wel 40 centimeter worden. De vis wordt ongeveer 15 tot 20 jaar oud en soms zelfs ouder. Maar als ze in het aquarium worden gehouden dan halen ze het meestal niet eens.

Thema, Ziektes:

Vissen-TBC wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium marinum. Deze tast de organen van de vis aan en veroorzaakt granulomen, kleine geelachtige bolletjes tussen en in de organen. Bij de mens kan deze bacterie zwemmersgranuloom veroorzaken, een ziekte met huidwondjes waar een lange antibioticumkuur voor nodig is. Vissen-TBC kan ook worden overgedragen via diepvriesvoer, vooral voer met rode muggenlarven.


Zwaarddrager:

Zwaarddragers zijn erg populair bij tropische zoetwateraquariums. Het zijn sterke vissen en daarom ook geschikt voor beginnende aquariumshouders. Het opmerkelijke aan deze vis is dat de vrouwtjes kunnen veranderen in mannetjes. Van oorsprong komen de vissen uit Mexico, Guatemala en Honduras. Ze zijn groen gekleurd, de vrouwtjes hebben een wit-gele buik en de mannetjes een rode buik. De vrouwtjes worde zo’n twaalf centimeter lang en de mannetjes blijven iets kleiner en worden ongeveer acht centimeter. Ze behoren tot de levendbarende tandkarpers. In de natuur komen ze vooral voor in ondiep zoet water zoals warme bronnen, beken en begroeide vijvers en kanalen. Ze eten wormen, insecten en planten zoals algen. Verder zijn het actieve en snelle vissen.

Thema, Ziekte:

Infecties door bacteriën komt vaak al door een lagere weerstand. Dit kan komen door stress, beschadiging van de huis of aantasting van de slijmlaag van de huis door slechte waterkwaliteit. Een voorbeeld hiervan is vinrot. Vaak is het belangrijker om de oorzaak op te zoeken en die te verhelpen dan de vis te behandelen. De vis behandelen is daarnaast wel nodig, dit is bij gespecialiseerde dierenspeciaalzaken te halen.


Betta:

De vissen worden ook wel Siamese kempvissen genoemd, ze behoren tot de labyrintvissen. Het zijn zoetwatervissen en komen oorspronkelijk uit Zuidoost Azië. Labyrint vissen hebben een extra ademhalingsorgaan, het labyrint. Dit zijn kamers aan de zijkant van hun kop. Hierdoor kunnen ze in vervuild zuurstofarm water leven. Het is wel zo als deze vissen niet bij de wateroppervlaktes kunnen verdrinken ze. Bij deze vissen zijn de mannetjes erg agressief tegen elkaar. De betta mannetjes worden ongeveer 6 centimeter lang en hebben lange opvallende vinnen de vrouwtjes hebben kortere vinnen en zijn wat minder fel van kleur. Deze vis wordt ongeveer 3 jaar oud.

Thema, ziekte:

Bij siervissoorten uit Zuid-Oost Azië komt de waterschimmelziekte EUS (Epizootic Ulcerative Syndrome) voor. Hierbij ontstaan er diepe wonden tot in de spieren. Het is een exotische ziekte voor Europa en is aangifteplichtig, dat betekent dat het gemeld moet worden bij de VWA. Zodra er een verdenking op is moet men het visziektenlab van het CVI bellen, waar de vis dan onderzocht kan worden.


Guppy:

De gup komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is in Nederland een hele beroemde aquarium vis. Het mannetje wordt 4 centimeter lang en het vrouwtje 6. Ze lever ongeveer 2 tot 3 jaar. De guppy is geschikt voor een aquarium, met een temperatuur van 18 tot 28 graden Celsius. Het zijn zoet watervissen, en eten het meest insectenlarven. Het zijn groepsvissen en is 1 mannetje en 3 vrouwtjes de beste verhouding voor een gup, dit is om stress te voorkomen.

Thema, Ziekte:

Tetraziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet. Het vervaagd de kleuren, dit vis vergroeid en zal uiteindelijk sterven. Deze ziekte wordt veroorzaakt door levend voer, en is nog geen medicijn of behandeling voor.