Varkens
Hangbuikzwijn
Herkomst: China:
Uiterlijk:
Het hangbuikzwijn is een erg klein varkentje, wat je ondanks zijn breedte niet zou zeggen. Het dier is erg grof gebouwd en is ook erg dik. Door de ingebogen rug hangt de buik van het dier op de grond, vandaar de naam. Het dier komt eigenlijk alleen in de kleur op de foto voor, natuurlijk zijn er wel eens wat andere kleuren, maar toch is dit de meest voorkomende kleur. Hier dier heeft ongeveer een hoogte van 50 tot 60 cm en een gewicht van ongeveer 65 kilo.
Voeding en verzorging
Dit is een varken dat alles wat hij kan eten, eet hij ook op. Daarom moet je dit dier op verschillende tijdstippen op de dag voeren en voorkomen dat hij teveel eet. Bij varkens moet je uitgaan dat ze 0,5 tot 2% van hun eigen lichaamsgewicht mogen eten, dit is dus veel minder dan je zou denken.
Thema, ziekte:
De ziekte van Aujeszky is een herpesvirus die bij varkens voor komt. De ziekte wordt overgedragen door direct contact of door luchtwegen. Ook kunnen ze besmet worden via melk en sperma. De mens is echter niet gevoelig voor de infecties. De symptomen van de ziektes zijn ademhalingingsproblemen en abortussen bij drachtige zeugen.
Bronnen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hangbuikzwijn
![](https://primary.jwwb.nl/img/t-lijn.jpg)
Hampshire
Herkomst: Engeland:
Uiterlijk:
Dit dier heeft een glanzend, zwart haarkleed met een witte band. Die band bevat zowel de voorpoten, buik en rug. De oren hangen wat na voren en de kop is over het algemeen iets langer, rechter en smaller dan andere rassen. Het dier heeft een goede worpgrootte en staat bekend om weinig dood geboren jongen, daarom wordt dit dier ook veel gebruikt op vermeerderingsbedrijven.
Voeding en verzorging
Het voeren bij varkens doe je meestal op het oog, omdat varkens snel te dik worden. Het ideale gewicht van een varken is dat je de ribben wel kan voelen, maar niet kan zien. Varkens krijgen best weinig te eten, ze krijgen meestal twee keer per dag een portie brokken. De brokken hangen af van de activiteit en functie van het varken.
Bijzonderheden
De ziekte van Glässer is een wereldwijd voorkomende varkensziekte die vooral gezien wordt op bedrijven met een hoge gezondheidsstatus. De ziekte wordt veroorzaakt door Haemophilus parasuis. Bij deze ziekte worden de vliezen van buik-, borstholte, het hart en de gewrichten aangetast.
Deze ziekte is te voorkomen door de biggen te vaccineren.
Bronnen
http://www.levendehave.nl/kennisbank/varkens/hampshire-varken
Boekje: 29 varkensrassen van de wereld in beeld
![](https://primary.jwwb.nl/wp-content/uploads/2011/07/varkens_869860e.jpg)
Berkshire
Herkomst: Engeland
Uiterlijk:
Dit dier is tot tegenstelling van veel varkens zwart, met witte pootjes, witte snuit en een witte staartpunt. Het dier is niet heel breed maar wel erg lang, waardoor het hele varken behoorlijk dun lijkt. De Berkshire heeft rechtopstaande oren en bij de meeste boeren laten tegenwoordig bij de Berkshire ook de staart zitten. Dit dier is erg vriendelijk en wordt ook vaak gehouden voor de hobby.
Voeding en verzorging
Dit dier heeft net zoals andere varkens niet bijzonder veel voedsel nodig. Dit dier doet het het beste op 2 maal per dag een portie voer. Dit kan bestaan uit een mengsel van brokken en granen. Dit varken krijgt maar 5 tot 6 jongen per keer, bijna de helft dan het gemiddelde.
Thema, ziekte:
Staartbijten is een ziekte(afwijking) waarbij varken soortgenoten in de staart bijten. deze ziekte ontstaat vaak door verveling, klimaat, voersamenstelling. Hierdoor gaan de varkens sabbelen op elkaars staart. De staarten van de andere varken gaan dan kapot, en kunnen dan ook gaan infecteren. Ook kan het leiden tot kanibalisme. Je kunt het voorkomen door alle factoren te verbeteren. Ook worden bij veel bedrijven de staarten gecoupeerd. De bijter uit het hok halen. De staarten worden behandeld met stockholmteer of hertshoornolie.
Bronnen
http://www.dukeofberkshire.be/functions/content.asp?Pag=15&pnav=;27;
http://www.berkshirebutcher.com/index.php/duke-of-berkshire/het-varken
http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/Berkshire_(pig)
Maak jouw eigen website met JouwWeb