Dierentuindieren

Giraffe:
Herkomst: komt het meest voor in Afrika.

Uiterlijk:

Giraffen zijn te herkennen aan hun lange nek, hun schuin aflopend lichaam en de lange ploten. Ook hun gevlekte vacht valt op. Om de zware nek rechtop te houden heeft de giraffe gespierde schouders. Verder heeft de giraffe manen op zijn nek, een staart met als staartpunt een pluim.

Op de kop heeft een giraffe twee kleine hoorns die bedekt zijn met behaarde huid Jonge dieren en sommige vrouwtjes hebben bosjes haren op de hoorntjes. De achterste hoorntjes, hoog op het voorhoofd, zijn over het algemeen veel groter dan die lager op het voorhoofd. Maar bij veel giraffen ontbreken de voorste hoorntjes. In het midden van het voorhoofd heeft de giraffe één knobbelvormige hoorn.

Voeding en verzorging

De giraffe is een herkauwer, hij eet vooral bladeren, vruchten en knoppen, maar ook struiken en bomen. Hij pakt het voedsel met zijn tong en scheurt het af. Door zijn harde tong heeft de giraffe geen last van prikkels of doorns aan bepaalde bomen. In droge periodes als er weinig water is, kan de giraffe toch overleven. In de bladeren die de giraffe eet zit veel vocht, hierdoor krijgt het dier al het vocht binnen. Een giraffe eet zo’n 60 tot 65 kilo bladeren per dag. De beschikbaarheid van voedsel is voor de giraffe meestal ook geen probleem, omdat de giraffe op plekken kan komen waar andere herbivoren niet kunnen komen.

Thema, Ziektes:

Er is niet veel bekend over ziektes van giraffen. Wel is er uit onderzoeken gebleken dat giraffen in gevangenschap sneller aan bepaalde aandoeningen kunnen sterven. Zo blijkt het dat dieren in gevangenschap een hoger gehalte onverzadigde vetten heeft, hierdoor is de kans dat het dier eerder dood gaat groot. Ook kunnen dieren in gevangenschap een plotselinge dood hebben, dit ontstaat door plotselinge afname van het vetweefsel.


Reuzenpanda
Herkomst: China

Uiterlijk:

De reuzenpanda is zoals iedereen weet zwart met wit. De zwarte plekken bevinden zich op vaste plaatsen bij de oren, ogen, poten en de schouders. Dit diertje heeft kleine ronde oortjes en rond lichaam. Ook heeft dit dier een soort duim, waardoor het makkelijk dingen kan optillen.

De panda lijkt er veel op een beer, maar er is één groot verschil met de beren: panda’s zijn herbivoren en beren daarentegen carnivoren. 
Het gewicht varieert van 80 kilo voor de vrouwtjes tot 100 kilo voor de mannetjes. De pasgeboren jongen wegen maar 85 tot 150 gram.

Voeding en Verzorging

Omdat dit dier tot de berenfamilie wordt gerekend, heeft het dus ook een spijsvertering van een carnivoor. Omdat het dier bamboe eet, moet hij er erg veel van eten om dit allemaal verteerd te krijgen. Hij moet ongeveer 9 tot 14 kilo bamboe op een dag eten en doet daar ongeveer 10 tot 12 uur over. Dit dier eet dus in feite bijna de hele dag door.

Thema, Ziekte:

Over ziektes van de reuzenpanda is weinig bekend. Wel is het een bedreigt diersoort, omdat deze dieren bamboe eten en die bamboe niet altijd voldoende aanwezig is. Het dier op ander eten laten leven lukt tot nu toe nog niet goed.

Bronnen

http://nl.wikipedia.org/wiki/Reuzenpanda


Orka
Herkomst: Indonesië

Uiterlijk:

Een orka is zwart met wit, ze zijn zwart bovenaan en wit onderaan. Ook hebben ze een witte vlek net boven de ogen. Iedere orka heeft een eigen patroon, dat net iets anders is dan bij andere orka’s. Ze hebben een gedrongen bouw en hebben een opvallende rugvin, die tot 2 meter hoog kan zijn. Mannetjes kunnen tot 9,5 meter lang worden en wegen ongeveer 6 ton. De vrouwtjes zijn iets kleiner met een lengte van ongeveer 8,5 meter en wegen ongeveer 5 ton. Bij de geboorte zijn de kalveren ongeveer 2,4 meter lang en wegen zo’n 180 kilo.
Vrouwtjes worden gemiddeld ook ouder dan mannetjes, ze worden gemiddeld 50 jaar, maar kunnen zelfs een leeftijd van 80 bereiken. Mannetjes daarentegen worden gemiddeld 30 jaar.

Voeding en verzorging

Een orka eet erg gevarieerd, ze eten vis, pijlinktvissen, zoogdieren (zoals een zeehond of zeeleeuw) en zeevogels (zoals pelikanen, pinguïns en meeuwen).

Orka’s jagen altijd in groepen op volle zee en aan de kust. Ze gaan met het jagen planmatig en intelligent aan het werk en zorgen ervoor dat een prooi zich afzondert van de groep.

Thema, ziekte:

Ook over ziektes van orka’s is weinig bekend. Wel worden ze wel eens aangetast door olie door bijvoorbeeld een olieramp. Het gevolg hiervan is de dood.